Gå ikke glipp av vår nye kalender for 2014.

Kjente Norske Kvinner støtter 1,6 millionerklubbens arbeid

I Norge er vi 1,6 millioner kvinner i alderen 25 år og oppover, og det er disse vi henvender oss til. Vi fokuserer på kvinnehelse. Det er nødvendig, ettersom mye av helseforskningen foregår på menns premisser. Blant annet har kvinner og menn forskjellig symptomer på hjerteinfarkt, noe man ikke visste før inntil nylig.

Benskjørhet er også en lidelse særlig nordiske kvinner er utsatt for, og som det bør forskes mer på. Det finnes apparater som måler tettheten i bensubstansen, men disse er ikke tilgjengelig for alle. Vi kan forebygge ved å vite på et tidligere tidspunkt hvordan tilstanden er. Blant annet slike ting skal vi arbeide for. Stress og psykisk helse er andre viktige områder.

Vi har en ambassadørgruppe med kvinner som Wenche Myhre, Mari Maurstad, Unni Lindell Liv-Grethe Poiree, Toppen Beck og Elisabeth Andreasson, samt en Helsefaglig gruppe bestående av våre ypperste kvinnelige forskere, professorer og overleger innen mange felt. Komplementærmedisin er også godt representert.

Vi holder hyppige seminarer, og gir på den måten kunnskap om kvinnehelse på grasrota. Helse er også Kunst og kultur, mat og reiser.

Kalenderen selges på våre seminarer eller kjøpes direkte gjennom klubben: 1.6millionerklubben@gmail.com

Kunstkalender med kjente Norske Kvinner

Ideen med å lage en Kunst-kalender kommer fra den Svenske «Kalenderflickorna», men ideen med å fotografere kjente Norske kvinner i norsk natur, med en kunstnerisk vri, den er vår. Jeg tok kontakt med Kunstfotograf Marie Sjøvold, som stilte seg veldig positiv og entusiastisk til ideen, til tross for bare gratis arbeid. Men slik ble prosjektet til, litt etter vert.

Den første kvinnen vi spurte var Randi Skaug, Fjellklatrer, forfatter og proff eventyrer, og første Norske kvinnen på Mt. Everest. Hun ville Is-bade på Huk. Fredag 13. kl 7, 30. Det ble noen fantastiske bilder og en fantastisk morgen, med soloppgang i øst og fullmåne i vest. Randi gav oss flere gode råd og masse energi denne morgenen. Hun gav oss en ekstra piff til å gå videre med prosjektet.

Skuespiller Mari Maurstad var også veldig positiv til å bidra. Hun stilte opp på sparket mellom reiser og forestillinger på National theateret. Mari ønsket vi som Desember-kvinnen, så vi måtte få fotografert henne mens det ennå var mye snø på trærne inni Marka. Så vi kjørte lengst inn i Sørkedalen, med kjøretillatelse, til de dype snøkledde skoger. Mari gjorde en fantastisk innsats. Iført festlige fargerike ull-kreasjoner, tråkket hun rundt med truger, fjøslykt og øks. På leting etter juletre. Atter en fantastisk dag, og vi fikk tips og gode råd også av henne. Mari er en av våre trofaste ambassadører.

Vår løperdronning Ingrid Kristiansen, var heller ikke vanskelig å be. Henne tok vi med i skiløypa, med sorte løperklær og rosa selvstrikket pannebånd. Det ble et spesielt bilde der hun svever i luften, med snøviddene fra Vikafjellet i bakgrunnen. Ingrid bidrar i undergrupper i 1,6 millionerklubben. Norsk/Pakistanske Iram Haq, skuespiller og film regissør er også med, i en travel tid med innspilling av ny film. Bildet av henne er tatt i fjellet på Nesbyen av Marie.

Skjønne Ballett danserinne Stine Østvold Aamot ble litt «torturert» ute på Opera taket 16. april. I nesten netto sto hun der ute og balanserte i både vind og haggelbyger. Men for et vakkert syn og bilde.

Siden Marie nå var høygravid og hadde stort arbeidspress med prosjekter og utstillinger i inn og utland, ble hennes kollega Kaja Bruskeland kontaktet. Vi hadde en avtale 22. mai med Skiskytterdronningen Liv-Grethe Skjælbreid Poireè i Hardanger. Etter 7,5 times kjøretur over fjellet, overnattet vi i Øystese. Dagen etter møter vi Liv-Grethe. Været var varmt og praktfullt. Det ble ikke riktig «Blømstring i Hardanger» bilde, men et festlig bilde der Liv Grethe sitter på gresstaket på sin flotte hytte ved Eikelandsosen. Denne flotte turisthytten driver hun i dag sammen med sin mann, Rafhael Poireè. Liv-Grethe er en herlig og flott kvinne, og støtter gjerne 1,6 millionerklubben ved flere anledninger. Hun er forøvrig en av våre ambassadører.

Fredag 25. mai hadde vi avtale på Frognerseteren, om å få tilgang til en stue for fotografering. Nå var det vår kjente forfatter Unni Lindell sin tur. Hun stilte opp i en travel tid med utgivelse og lansering av sin nye bok «Djevelkysset» Med en utstoppet gaupe fra hytta vår på fjellet, ble bilde både dramatisk og vakkert og typisk Unni. Unni tok seg tid til lunch med oss etter fotograferingen, og gav oss mange gode råd og interessante kontakter. Unni vil også være ambassadør, til tross for at hun ikke liker navnet, 1,6 millionerklubben.

Så ble det en lang pause i prosjektet. Sommeren og ferien kom over oss alle. Vi hadde bare 6 kvinner klare til nå, så arbeidet med å kontakte kjente Norske kvinner fortsatte hele sommeren. Jeg var også i kontakt med Ts Trykk, for priser, frister og avtaler. 1. juli får Marie en stor gutt.

Tirsdag 14. august kommer vi igang igjen etter ferien. Vi hadde en avtale med Klesdesigner Nora Fahra kl 11. Været var varmt og deilig, og vi dro på sparket opp til Bogstad Gård for fotografering. Kvelden før hadde Kaja og jeg vært der oppe på befaring, og tenkt ut sted og tema, både for Nora og Trine Skei Grande. Trine skulle vi møte senere på kvelden. Nora var utrolig sporty og positiv. Hun stilte i høye heler og sommerkjole og ålet seg inn i et ganske ekkelt, fuktig og utilgjengelig drivhus. Der skiftet hun til lekker lang selvdesignet kjole. Jeg må røpe at vi hadde med både lange støvler og plastmatter. Nora tilbød seg for øvrig å selge kalenderen i sitt ateliè.

Kl. 19 kom Venstres Leder Trine Skei Grande i drosje, direkte fra Stortinget og 22. juli rapporten. Hun syntes det var deilig å komme ut og vekk etter to tøffe dager. Hun skiftet antrekk i solen, blant sauer og høyt gress og lekte med ballonger i kveldsola på Bogstad Gård. Trine er en positiv og herlig kvinne, som støtter og stiller opp for 1,6 millionerklubben.

17. august kl. 0715 møter vi Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Sognsvann. Været var meldt fint, men vi fikk bare et solglimt, før mørke skyer og regnbyger nærmet seg. Hanne kom flagrende i en hvit lang sommerkjole, hvite gummistøvler og en herlig rød paraply. .Hun var strålende bli og opplagt, og sa hun gjerne kunne starte hver morgen på denne måten. Tema var at hun skulle vasse uti vannet blant siv og fange såpebobler. Paraplyen var god å ha for å bevare frisyren, for kl. 0845 skulle Hanne stille i uniform og pen på håret til stor pressekonferanse på Politihuset. Det var i forbindelse med Sigrid-saken. Marie var nå blitt både våt og kald, men svært fornøyd med fotograferingen. Nå bar det rett hjem til Vollen for amming.

4. september møter Kaja og jeg skihopper og foregangskvinne, Anette Sagen på Halden Brygge på Snarøya. Det er sol og fint vær, men mye vind. Kaja ønsker å fotografere henne liggende å flyte uti vannet i lang kjole og utslått, flytende hår. Dette ble kaldt og trolsk. Vannet ble veldig hvitt og grumsete og lignet på tåkeull. Søte, vakre Anette led i 15 minutter, men bildene ble fantastiske. Herlig å ha med en slik ung og positiv kvinne.

Mandag 17. september kl 10 henter jeg Mari-Liis Kaljusto. Hun er Hjerte- lunge kirurg ved Ullevål sykehus, og er med i vår «Helsefaglige Gruppen» Vi treffer Marie uti Vollen. Hvor hun tar en masse bilder av Mari-Liis under et epletre, fullt av røde epler. Kanskje hun bli Mars-kvinnen, med de røde eplene som symbol på hjerter.

I morgen skal vi fotografere vår siste kvinne for i år, nemlig Vår Staude. Journalist og Tv 2s vertinne i «God Morgen Norge». Henne er det Vigdis som har hatt kontakt med, og vi gleder oss til å møte henne. Kanskje hun vil bli vår forsidekvinne.

Hilsen Gerd Kjos
Prosjektleder i regi av 1,6 millionerklubben